| Kategorie: obiad - dania jednogarnkowe
Tagi: jednogarnkowe pieczarki papryka cukinia pomidory kiełbasa leczo
26 września 2019, 15:18
LECZO Z KIEŁBASĄ I CUKINIĄ
Sładniki:
- ok 60dkg kiełbasy śląskiej lub innej podwędzanej
- 1 duża cukinia
- 3 papryki czerwone
- 1kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów
- 10 sztuk pieczarek
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- przecier pomidorowy
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na 3 lyżkach oleju
2. Zrumienioną kielbasę odsączyć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć do dużego garnka.
3. Pokrojoną w grubą kostkę cebulę i ząbek czosnku wrzucić na tłuszcz pozostały ze smażenia kiełbasy i poddusić
4. Dodać pokrojne w plasterki pieczarki i podsmażyć ok 3 minut
5. Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli i pieczarek, całość podsmażyć ok 5 minut i na ostatnie 30 sekund dodać łyżkę przecieru pomidorowego i papryki w proszku, chwilę przesmażyć.
6. Zawartość patelni przelożyć do garnka z kiełbasą, następnie nalać na patelnie szlankę wody i zebrać pozostałości z patelni i dolać do garnka.
7. Wstawić garnek na mały ogień, dodoać pokrojone pomidory, pokrojoną w kostkę cukinię, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.
8. Całość gotować ok 30 minut na wolnym ogniu, jeżei leczo będzie zbyt gęste, dolać troszkę wody.
9. Na koniec przyprawić solą i pieprzem, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie) i wymieszać.
Podawać gorące z pieczywem.