Archiwum wrzesień 2019


Leczo z kiełbasą i cukinią
Autor: martynagotuje | Kategorie: obiad - dania jednogarnkowe 
Tagi: jednogarnkowe   pieczarki   papryka   cukinia   pomidory   kiełbasa   leczo  
26 września 2019, 15:18

LECZO Z KIEŁBASĄ I CUKINIĄ

 

Sładniki:

- ok 60dkg kiełbasy śląskiej lub innej podwędzanej

- 1 duża cukinia

- 3 papryki czerwone

- 1kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów

- 10 sztuk pieczarek

- 2 średnie cebule

- 1 ząbek czosnku

- przecier pomidorowy

- liść laurowy, ziele angielskie

- sól, pieprz, papryka słodka i ostra w proszku

- natka pietruszki (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

1. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na 3 lyżkach oleju

2. Zrumienioną kielbasę odsączyć z oleju łyżką cedzakową i przełożyć do dużego garnka.

3. Pokrojoną w grubą kostkę cebulę i ząbek czosnku wrzucić na tłuszcz pozostały ze smażenia kiełbasy i poddusić 

4. Dodać pokrojne w plasterki pieczarki i podsmażyć ok 3 minut

5. Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli i pieczarek, całość podsmażyć ok 5 minut i na ostatnie 30 sekund dodać łyżkę przecieru pomidorowego i papryki w proszku, chwilę przesmażyć. 

6. Zawartość patelni przelożyć do garnka z kiełbasą, następnie nalać na patelnie szlankę wody i zebrać pozostałości z patelni i dolać do garnka.

7. Wstawić garnek na mały ogień, dodoać pokrojone pomidory, pokrojoną w kostkę cukinię, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.

8. Całość gotować ok 30 minut na wolnym ogniu, jeżei leczo będzie zbyt gęste, dolać troszkę wody.

9. Na koniec przyprawić solą i pieprzem, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki (opcjonalnie) i wymieszać.

 

Podawać gorące z pieczywem.